Fs Logo 2020 White 150

Foster + Svensson is an award-winning European communications and advertising agency who put forward well-considered design, digital and innovation.

We continuously grow and develop as independent agency. Our services are offered worldwide, with no limitations on strict countries. This is enabled thus being independent agency. To our clients we are positioning ourselves as best in the class solution creative agency.

Design. Digital. Innovation.

top

Podrška izgradnji Instituta Marina Abramović (MAI)

  /  News   /  Podrška izgradnji Instituta Marina Abramović (MAI)
Podrska izgradnji Instituta Marina Abramovic (MAI)

Podrška izgradnji Instituta Marina Abramović (MAI)

Hadson / Beograd – Marina Abramović, umetnica performansa iz Beograda, jedna od najtrajnijih umetnica našeg vremena i jedna od retkih koja je uspela da svojim umetničkim izrazom spoji istok i zapad živeći negde između, otvoriće institut Marina Abramović u Hadsonu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Agencija za komunikacije i advertajzing Foster + Svensson podržala je otvaranje Instituta koji će biti mesto okupljanja mladih umetnika iz celog sveta i mesto na kojem će oni moći da dobiju slobodu u umetničkom izražavanju i delovanju.

Ljudsko telo je uvek bilo tema Marininih performansa, kao predmet i kao medijum. Istražujući fizičke i mentalne granice svog bića, od najranijih radova kao što su Rhythm 5 (1974), ležeći u centru goruće petokrake zvezde do gubljenja svesti, pa do Prisutnosti umetnika (2010) u kojem je tri meseca provela od osam do deset sati dnevno sedeći nepomično nasuprot posetilaca i kontaktirajući s njima samo očima, Marina Abramović je izdržala bol, iscrpljenost, pa i opasnosti u potrazi za emocionalnom promenom.

Njena usredsređenost je stvaranje umetničkih dela koja predstavljaju svakodnevne životne rituale: stajanje, sedenje, sanjanje i razmišljanje. Ove radnje, kada se primene kroz dugotrajan performans, predstavljaju jedinstveno stanje svesti za nju, kao i za publiku. To pojačano stanje svesti, u ovom trenutku, je zaostavština koju ona želi da ostavi javnosti kroz stvaranje Instituta Marina Abramović.

– Shvatila sam da više nije reč o vrsti umetnosti koju radim, već da nam je potrebno mesto na kojem ćemo napraviti jednu vrstu laboratorije u kojoj ćemo umetnost, nauku, tehnologiju i spiritiualnost smestiti u novi kontekst: dela velikog trajanja. To će biti mesto u kojem publika više nije javnost, već je aktivni učesnik svako ko dođe u Institut. Znate, u mom životu sam mnogo puta rizikovala nikada ne znajući šta je na kraju i znajući da postoji mogućnost da ne uspem. Ali, takođe sam znala da ako sve to radim opet i opet, da ću stvoriti neku vrstu navike. Istraživanje nepoznatog je osvajanje nove teritorije sa mogućnošću neuspeha. I šta ako uspemo? Tada vredi sve što smo uradili. Ovaj institut je ideja koja mora biti ostvarena i koja mora biti materijalizovana od sna do stvarne budućnosti u sadašnjost. Ali prvi korak mora biti napravljen. Molim vas da budete deo tog početka, rekla je Marina u svom video obraćanju javnosti.

Marina Abramović je na sajtu Instituta u osnivanju objavila poziv svima koji su zainteresovani za ulaganje u ideju, kao i u razvoj metoda koje ona koristi, da se direktno priključe kampanji preko sajta Kickstarter. Kampanja traje do 25. avgusta i cilj je prikupljanje 600 hiljada dolara.

Institut Marina Abramović će biti mesto saradnje umetnosti, nauke, tehnologije i spiritualnosti, dovodeći ove oblasti u vezu sa delima velikog trajanja i ustanova koja je posvećena performansu kao umetničkom izražaju, umetničkim metodama i stvaralaštvu Marine Abramović. Pored toga, baviće se i očuvanjem najrazličitijih umetničkih disciplina kao što su ples, pozorište, muzika, opera i budući, novi oblici umetničkog izražavanja. Svako ko odluči da uloži novac u ovaj projekat, bilo da je u pitanju jedan ili deset hiljada dolara, postaje suosnivač MAI-a i dobija svojevrsno priznanje i nagradu. Više informacija o načinu podrške izgradnji Instituta Marina Abramović saznajte na www.marinaabramovicinstitute.org.

Foster + Svensson podržava aktivnosti Marine Abramović sa ciljem učestvovanja u stvaranju žive i moderne istorije umetnosti, kao i učešća u delima koja obeležavaju celu jednu epohu.

FOTO: CBC News / Marina Abramovic Institute

 

Preuzmite saopštenje za medije