f+s logo 150 sidebar white

Foster + Svensson is an award-winning European communications and advertising agency who put forward well-considered design, digital and innovation.

We continuously grow and develop as independent agency. Our services are offered worldwide, with no limitations on strict countries. This is enabled thus being independent agency. To our clients we are positioning ourselves as best in the class solution creative agency.

Design. Digital. Innovation.

top

Ostavi trag – Svetski dan cerebralne paralize

  /  News   /  Ostavi trag – Svetski dan cerebralne paralize

Ostavi trag – Svetski dan cerebralne paralize

Beograd – Svetski dan cerebralne paralize biće obeležen i ove godine u Beogradu, u utorak 6. oktobra, kada će Avalski toranj, Most na Adi, Brankov most, Skupština Srbije, Palata Albanije i Fontana na Slaviji biti svetlom obojeni u zelenu boju, reprezentativnu boju obolelih od ove bolesti.

Ovogodišnja kampanja pod nazivom „Ostavi trag“ poziva sve zainteresovane korisnike društvenih mreža da svojim mobilnim telefonima naprave kratak video u kojem predstavljaju sebe i neku svoju željenu aktivnost, bez obzira da li je reč o osobama sa cerebralnom paralizom, njihovim prijateljima, članovima porodice ili kolege nekoga ko živi sa CP.

– Osobe sa cerebralnom paralizom uglavnom imaju motoričke probleme tj. nemogućnost pomeranja određenih delova tela, probleme sa hodanjem i držanjem nogu ili ruku. Zbog toga je svaki pokret napredak i velik „kao kuća“. Tema video klipa je po sopstvenoj želji i moguće je prikazati bilo koju aktivnost koja doprinosi boljem društvu, neku ličnu aktivnost poput pomeranja šoljice, druženja sa prijateljima, držanja olovke, pomeranja ili nečega što osobu sa CP čini srećnom, a što je za nju napredak. Razmislite o nekim načinima na koje ste vi (ili neko koga znate) stvorili nešto, postavili i postigli cilj ili smislili novi način da učestvujete u aktivnosti koja se u početku izgledala nedostupnom i nemogućom. Video fajl je potrebno podeliti na društvenim mrežama, tagovati tj. označiti @WorldCPDay i dodati haštagove #WorldCPDay #CPMakeYourMark, #cerebralnaparaliza, rekao je Nikola Čulić ispred Regionalne alijanse za cerebralnu paralizu.

Cerebralna paraliza (Paralisis cerebralis) je uzrokovana nepravilnim razvojem dela mozga ili oštećenjem delova mozga koji kontrolišu kretanje i reč je o jedinstvenom poremećaju mozga koji se razlikuje kod svake pogođene osobe. Znakovi cerebralne paralize obično se pojavljuju u prvim mesecima života, iako specifična dijagnoza može biti odložena do uzrasta od dve godine ili kasnije. Bebe sa CP često imaju kašnjenje u razvoju, pri čemu sporo postižu razvojne prekretnice kao što su učenje prevrtanja, sedenje, puzanje ili hodanje. Neke bebe sa CP imaju problem sa tonusom mišića. Smanjeni tonus mišića (hipotonija) mišiće čini opuštenim, čak i mlitavim. Povećani tonus mišića (hipertonija) mišiće čini zategnutim ili krutim. U nekim slučajevima, rani period hipotonije će napredovati do hipertonije nakon prvih 2 do 3 meseca života. Deca sa CP takođe mogu imati neuobičajen položaj ili favorizovati jednu stranu tela kada bauljaju, puze ili se hodaju. Važno je napomenuti da neka deca bez CP također mogu imati neke od ovih simptoma.

Deca sa cerebralnom paralizom pokazuju širok spektar simptoma, uključujući:

  • nedostatak koordinacije mišića pri izvođenju dobrovoljnih pokreta (ataksija)
  • ukočeni ili zategnuti mišići i/ili preterani refleksi (spastičnost)
  • slabost u udovima – jednoj ili obe ruke i/ili jednoj ili obe noge
  • hodanje na nožnim prstima, zgrčeni hod, ili “skraćeni” hod
  • varijacije u tonusu mišića, ili suviše krute ili previše opuštene
  • preterano balavljenje ili poteškoće pri gutanju ili govoru
  • trešenje (tremor) ili slučajni nevoljni pokreti
  • kašnjenja u dostizanju motoričkih veština
  • poteškoće sa preciznim pokretima kao što je pisanje ili zakopčavanje majice

Većina dece ima kongenitalnu cerebralnu paralizu (tj. rođena su sa njom), mada se ona često ne može otkriti do nekoliko meseci ili godina kasnije. Mali broj dece ima stečenu cerebralnu paralizu, što znači da poremećaj počinje nakon rođenja. Neki uzroci stečene cerebralne paralize uključuju oštećenje mozga u prvih nekoliko meseci ili godina života, moždane infekcije kao što su baterijski meningitis ili virusni encefalitis, problemi sa protokom krvi u mozgu ili povreda glave usled nezgode motornog vozila, pada ili zlostavljanje dece. U mnogim slučajevima, uzrok cerebralne paralize je nepoznat, dok mogući uzroci uključuju genetske abnormalnosti, kongenitalne deformacije mozga, infekcije majke ili groznicu, ili povrede fetusa.

Regionalna alijansa za cerebralnu paralizu je partnerska organizacija australijske organizacije „World CP day“ koja organizuje ovaj događaj u celom svetu.

 

  DODATNE INFORMACIJE
Pokušavate li da menjate zakone, odnos u društvu, školi, obdaništu, neposrednoj okolini? Kako ste promenili odnos drugih prema CP kod drugova, rođaka, prijatelja, u školi, na radnom mestu? Kako ste prilagodili okruženje, igru, premostili barijere kako bi igra bila dostupna deci sa CP? Zabeležite ono šta radite i pošaljite nam i time obeležite 6. oktobar, svetski dan cerebralne paralize. Dođite na društvene mreže i podelite šta ste postigli radeći stvari na svoj način i označite nas @WorldCPDay, #WorldCPDay #CPMakeYourMark, #cerebralnaparaliza.
Za više informacija moguće je obratiti se Nikoli Čuliću slanjem mejla na nikola.culic@cerebralnaparaliza.com ili pozivom na 063/684-628.
Preuzmite informaciju za medije

O REGIONALNOM CENTRU ZA CEREBRALNU PARALIZU
Vizija Regionalnog centra za cerebralnu paralizu je da deca i odrasli sa cerebralnom paralizom imaju ista prava i mogućnosti kao bilo ko drugi u društvu. Misija je da svim ljudima sa cerebralnom paralizom i onima koji brinu o njima poboljša kvalitet života do ostvarenja punih potencijala kako bi bili poštovani i vredni članovi društva. Ciljevi Regionalnog centra za cerebralnu paralizu su da doprinese kratkoročno i dugoročno održivom unapređenju kvaliteta života, životnog standarda, i blagostanja svima ugroženim cerebralnom paralizom. U svom delovanju, cilj je ostvariti napredak u sledećim konkretnim oblastima: podizanje svesnosti u javnosti o cerebralnoj paralizi, ostvarivanje građanskih i ljudskih prava, dostupnost medicinskih i terapeutskih tretmana, rane dijagnostike i efektivnih tretmana koji poboljšavaju stanje osoba sa cerebralnom paralizom poboljšanje kvaliteta života osoba sa cerebralnom paralizom i onih koji brinu o njima, poboljšanje dostupnosti pomagalima i proizvodima, potrebnim informacijama i podršci koja je potrebna osobama sa cerebralnom paralizom, edukacija osoba sa cerebralnom paralizom i prevazilaženje barijera koje se tokom edukacije pojavljuju, uključivanje osoba sa cerebralnom paralizom u normalne društvene tokove u skladu sa njihovim maksimalnim potencijalom.

O FOSTER + SVENSSON
Foster + Svensson je moderna agencija za komunikacije i advertajzing osnovana u Beogradu 2013. godine i nudi usluge iz oblasti digitalnog marketinga, dizajna, inovacija, odnosa sa javnošću, izgradnje brenda i korporativnog identiteta i advertajzinga. Agenciju čine posvećeni i stručni ljudi sa velikim iskustvom u telekomunikacijama, bankarstvu, finansijama, naftnoj industriji, dizajnu i trgovini robom široke potrošnje. Nove tehnologije i komunikacije, kao i dizajn inspiracija su za poslovanje, a princip je stvaranje jedinstvenog i jednostavnog modernog pristupa sa tradicionalnim vrednostima za klijente.

Foster + Svensson je jedan od osnivača Instituta Marina Abramović (MAI).