Fs Logo 2020 White 150

Foster + Svensson is an award-winning European communications and advertising agency who put forward well-considered design, digital and innovation.

We continuously grow and develop as independent agency. Our services are offered worldwide, with no limitations on strict countries. This is enabled thus being independent agency. To our clients we are positioning ourselves as best in the class solution creative agency.

Design. Digital. Innovation.

top

Marina Abramović ostvarila cilj – 600.000$ za otvaranje MAI instituta

  /  News   /  Marina Abramović ostvarila cilj – 600.000$ za otvaranje MAI instituta
Marina Abramovic Ostvarila Cilj

Marina Abramović ostvarila cilj – 600.000$ za otvaranje MAI instituta

Hadson / Beograd – Marina Abramović, umetnica performansa koja živi i radi u Njujorku, uspela je da ostvari cilj u otvaranju instituta i da prikupi 600 hiljada dolara. Osnivanje Instituta Marina Abramović podržalo je više od četiri hiljade donatora širom sveta, a među njima je i agencija za komunikacije i advertajzing Foster + Svensson iz Beograda. Poziv svim zainteresovanima za ulaganje u ideju, kao i u razvoj metoda koje ona koristi, bio je otvoren od 26. jula do 25. avgusta sa ciljem prikupljanja 600 hiljada dolara.

Institut Marina Abramović će biti mesto okupljanja mladih umetnika iz celog sveta i mesto na kojem će oni moći da dobiju slobodu u umetničkom izražavanju i delovanju. MAI će biti i mesto saradnje umetnosti, nauke, tehnologije i spiritualnosti, dovodeći ove oblasti u vezu sa delima velikog trajanja i ustanova koja je posvećena performansu kao umetničkom izražaju, metodama i stvaralaštvu Marine Abramović. Takođe, baviće se i očuvanjem najrazličitijih umetničkih disciplina kao što su ples, pozorište, muzika, opera i budući, novi oblici umetničkog izražavanja.

Sadržaj i koncept Instituta Marina Abramović

Po njenim rečima, svaki posetilac će na recepciji tj. ulazu u Institut potpisti dokument kojim će dati svoju reč da će u prostorijama ostati najmanje šest sati, nakon čega će mu biti dodeljene slušalice koje u potpunosti blokiraju sve spoljne zvukove, kao i sef u koji će moći da ostavi svoje stvari i dragocenosti. Ideja je da na samom ulazu u Institut posetilac ostavi sve ono što ga podseća na spoljašnji svet i da ode u jednu potpuno drugačiju vrstu stvarnosti.

– Prvo što ćete uraditi posle recepcije je vežba sporog hodanja, ali ne u smislu sporijeg koračanja, već zaista usporenog hodanja. Kao usporeni snimak. Zatim sledi odlazak u deo u kojem ćete kao posetilac sedeti na stolici i uspostavljati kontakt očima sa sagovornikom preko puta vas, drugim posetiocem, a kojeg nikada u životu niste videli i koji takođe sedi na stolici sa slušalicama na ušima. Posle toga ćete otići u kristalnu pećinu gde ćete sedeti zatvorenih očiju i osetiti kako energija kristala deluje na vas, a kada to bude završeno, sledi komora za lebdenje, sa krevetima koji tako stoje tj. lebde  u prostoru uz pomoć magnetne sile. Na taj način ćete moći da osetite stvarno delovanje bestežinskog stanja na svoj organizam, rekla je u svom videu Marina Abramović.

Posle komore za lebdenje, prelazi se u stolicu sa točkićima koja je spacijalno dizajnirana i pomoću koje će osoblje instituta odvesti posetioca u veliku salu u kojoj će biti sva ostala dešavanja poput opere, pozorišta, igre, filma, muzike, različitih performansa i na tom mestu će umetnici moći da stvaraju svoje radove. Ukoliko se desi da posetilac zaspi tokom performansa, osoblje će da odvesti u kolicima na drugo mesto gde će moći na miru da odspava i gde će biti biblioteke i sale za predavanja, naučna prostorija i laboratorija.

– Ovde dolazite ne samo da vidite šta smo napravili već da promenite sebe. Dobićete jedinstveno iskustvo koje može da promeni vaš život, zaključila je Marina Abramović na kraju video snimka o konceptu MAI instituta. Pogledajte video snimak o Institutu Marina Abramović.

Foster + Svensson je podržao otvaranje Instituta Marina Abramović i kroz komunikaciju doprineo  podizanju svesti o delima naše velike umetnice. Cilj je učešće u stvaranju žive i moderne istorije umetnosti, kao i učešće u delima koja obeležavaju celu jednu epohu. Foster + Svensson je jedan od osnivača Instituta Marina Abramović.

 

Preuzmite saopštenje za medije