Fs Logo 2020 White 150

Foster + Svensson is an award-winning European communications and advertising agency who put forward well-considered design, digital and innovation.

We continuously grow and develop as independent agency. Our services are offered worldwide, with no limitations on strict countries. This is enabled thus being independent agency. To our clients we are positioning ourselves as best in the class solution creative agency.

Design. Digital. Innovation.

top

Da li me vidiš?

  /  News   /  Da li me vidiš?
Da Li Me Vidiš

Da li me vidiš?

Beograd – Humanitarna izložba „Da li me vidiš?“, koja za cilj ima prepoznavanje potreba osoba koje žive sa fizičkim invaliditetom i poteškoćama u razvoju od strane društva i okoline, biće otvorena u ponedeljak 28. oktobra u 19h, u Ustanovi kulture „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a).

Organizator izložbe je Centar za inkluziju osoba sa fizičkim invaliditetom (CIOFI) i svoje radove će izlagati poznata imena na umetničkoj sceni Srbije: Nebojša Babić, Novica Babović, Selman Trtovac, Bojan Krstić, Goran Ostojić Vid, Stefan Momirov, Jelena Milosavljević-Milo, Dragana Pajković-Dodig, Aleksandra Šaranović, Tijana Kojić i drugi. Posetioci će moći da vide fotografije, slike, skulpture, video radove i veliki broj drugih umetničkih dela.

Nevena Tarlanović, organizatorka izložbe, kaže da je ideja o izložbi nastala usled nedovoljnog razumevanja okoline prema osobama koje žive sa cerebralnom paralizom, ali osobama koje imaju neki od fizičkih invaliditeta.

– Prvi primer za to je kada osoba pokuša da uđe u prodavnicu ili ulaz zgrade, ili pokuša da pređe ulicu. Još uvek ne postoji dovoljno načina na koje to može da se uradi, a da vam nije potrebna pomoć drugih ljudi. Jedan od svakodnevnih problema sa kojima se osobe sa fizičkim invaliditetom susreću je problem javnog prevoza. Većina autobusa nije prilagođena njihovim potrebama. Visoke stepenice, ali i nemarnost vozača su problem. Mesta za sedenje koja su namenjena osobama sa fizičkim invaliditetom se ne koriste u te svrhe. Trotoari na ulicama u centru  grada većim delom nisu pristupačni za osobe koje imaju poteškoće u kretanju. Fizički nedostaci vam ne umanjuju želju da napredujete i budete dobri u nekom delu posla koji radite. Podsetiću vas samo da su naši paraolimpijci na Olimpijskim igrama u Londonu prošle godine osvojili pet medalja: dve zlatne i tri srebrne, kaže Nevena Tarlanović.

Cerebralna paraliza je sveobuhvatan naziv za različite poremećaje u vezi sa poteškoćama sa držanjem i ravnotežom tela, nedovoljno usklađenim pokretima zbog slabosti ili ukočenosti mišića, i uzrokovana je oštećenjem mozga deteta tokom trudnoće, pre porođaja, u toku porođaja ili tokom prvih godina života. Mišići ili nervi koji ih povezuju sa kičmenom moždinom nisu oštećeni, već je umanjena sposobnost mozga da ih kontroliše i upravlja njima. Prvi put je registrovana 1862. godine u Engleskoj, a u zavisnosti od položaja i ozbiljnosti povrede mozga, dete može imati i druge probleme u razvoju: epileptične napade, poteškoće u govoru, poteškoće u učenju, probleme sa sluhom i vidom… Stanje se može popraviti uz adekvatan terapijski program kojima je cilj iskorišćenje maksimuma svojih potencijala kako bi osoba bila što samostalnija ili da uz što manju pomoć može da obavlja određene aktivnosti.

Cerebralna paraliza je kompleksan medicinski, psihološki i socijalni problem, nije bolest, ne prenosi se i nije je moguće izlečiti. To je stanje koje traje od rođenja do smrti. Statistika pokazuje da od ukupnog broja osoba sa dijagnozom cerebralne paralize, 40 odsto čine deca, 30 odsto pripada srednjoj starosnoj grupaciji, dok trećina živi u porodicama koje prelaze treću četvrtinu života.

Izložba „Da li me vidiš?“ je prodajnog karaktera i sav prikupljeni novac biće poklonjen Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju.

Otvaranje izložbe će upotpuniti nastup benda „2 i po čoveka“, dok je za sve posetioce organizovan koktel.

 

Preuzmite saopštenje za medije